• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Streekgemeente

E-mail Afdrukken PDF

Kerken rond Buren bundelen krachten

 

BUREN – Zeven kerkelijke gemeenten in de gemeente Buren gaan nauw samenwerken. Eerste Pinksterdag geven ze de aftrap met ballonnen, duiven en een waterballet. ‘Door onze samenwerking kunnen we meer betekenen voor de dorpen.’

Het gaat om de protestantse gemeenten van Asch, Erichem, Kerk- en Kapel-Avezaath, Rijswijk, Ravenswaaij en Zoelen en de hervormde gemeente van Buren. Met behoud van de eigen identiteit vormen de kerkelijke gemeenten de streekgemeente ‘Tussen Lek en Linge’.

Formeel sinds 1 maart. Eerste Pinksterdag – het feest van de uitstorting van de Heilige Geest over alle gelovigen – is de publieke aftrap. De kerken gaan samenwerken op het gebied van hun pastorale werkzaamheden, diaconale hulpverlening en jeugd- en toerustingswerk.

De kerk staat sterker

‘We bundelen onze krachten om sterker te staan’, vertelt ds. Machteld de Mik van Asch en Erichem. Kerksluiting is in deze regio niet aan de orde, benadrukt de voorganger. ‘De deuren van de verschillende kerken komen op deze manier juist meer open te staan.’ Waar supermarkten en andere winkels soms al jaren geleden uit de dorpen zijn verdwenen, wil de kerk aanwezig blijven. ‘Juist door samen te werken kunnen de afzonderlijke kerken meer betekenen in het eigen dorp.’

Ook de diaconieën van de kerken gaan meer samen doen. Daardoor kunnen de kerken in een klimaat waarin de overheid zich terugtrekt, straks meer hulp bieden, mocht dat nodig zijn.

Oud vertrouwen, nieuwe moed

Zondagmorgen 12 juni vieren de zeven kerkelijke gemeenten in de Burense St. Lambertuskerk met een gezamenlijke Pinksterdienst de start van hun samenwerking. Thema van de dienst is ‘Oud vertrouwen, nieuwe moed’. Mensen uit al de verschillende dorpen hebben samen een gelegenheidskoor gevormd en zullen tijdens de dienst optreden.

Na de dienst zullen gemeenteleden onder meer zeven duiven loslaten, en ballonnen met wensen erop. Symbool van deze kerkelijke samenwerking-in-verscheidenheid in de gemeente Buren is een regenboog.